Όπως και στις εκλογές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ το 2007( δείτε για ενημέρωση το http://www.karounos.gr/blog/archives/34 και το http://www.karounos.gr/blog/wp-content/uploads/PASOK_case_study_11_11_2007.pdf ) προσπάθησα να γίνει εξωτερική αξιολόγηση της Διαδικασίας και Εφαρμογών των Εκλογών Προέδρου του Νέου Φορέα της Κεντροαριστεράς, 12 και 19 Νοεμβρίου 2017. Στο πλαίσιο αυτό η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Όλγα Αλεξίου-Αναγνώστου σε συνεργασία με την σύμβουλο πληροφορικής κ.Μάρω Φασσέα συνέταξε αξιολόγηση τις διαδικασίας των εκλογών, η μελέτη έχει υποβληθεί ως εργασία σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Για την υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας σε σχέση με την αντίστοιχη του 2007 σε τεχνικό επίπεδο, εφαρμογών και δικτύου, αξιοποιήθηκαν όλες τεχνικές δυνατότητες που ήταν διαθέσιμες με αποτέλεσμα να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια πολύ οικονομική και τεχνικά αξιόπιστη λύση.

Τα κύρια μειονεκτήματα της διαδικασίας συνολικά ήταν δύο:

1) επειδή δεν υπήρξε συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για το πως θα διαμορφωθεί το μητρώο για την ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν αξιοποιήθηκε το https://zeus.grnet.gr/ ένα από το πιο αξιόπιστα συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας διεθνώς.   Με το zeus έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες εκλογές στην Ελλάδα και δεν έχει ακυρωθεί καμία, αν και έγιναν προσφυγές στο ΣτΕ που δεν έγιναν δεκτές.

2) για εσωκομματικούς λόγους δεν επελέγη η αξιοποίηση των διαδικασιών και των συστημάτων που είχε σχεδιάσει και αναπτύξει η ANEΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ & ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΕΔΔ). Η επιλογή αυτή οδήγησε στο φιάσκο του διορισμού των συνέδρων και στην συνέχεια στον διορισμό όλων των οργάνων υπονομεύοντας πολιτικά την αξιοπιστία και το κύρος που απέκτησε η πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς με την συμμετοχή των 212.000 πολιτών στην εκλογή Προέδρου.

Οι δύο παραπάνω πολιτικές επιλογές ακύρωσαν την δυνατότητα να παραχθεί καινοτομία σε διεθνές επίπεδο, καινοτομία παράγεται με την αξιοποίησή σωρευτικά της διεθνούς εμπειρίας και της τοπικής τεχνογνωσίας. Δεν πρέπει περιμένουμε πάντα κάποιον άλλο να το δοκιμάσει πρώτος.

Σε τεχνικό επίπεδο το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα είναι ότι ο κώδικας των εφαρμογών και η τεκμηρίωση τους είναι διαθέσιμα στο https://github.com/dpecloges με άδειες ανοιχτού λογισμικού και ανοιχτού περιεχομένου, δυστυχώς από τις εκλογές του 2007 ο κώδικας των εφαρμογών δεν αρχειοθετήθηκε.

-.-

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.