Το τελευταίο διάστημα τα κρυπτονομίσματα απασχολούν όλο και πιο συχνά στα Ελληνικά ΜΜΕ . Όλα ξεκίνησαν πριν περίπου μια δεκαετία όταν ο ανώνυμος δημιουργός του Bitcoin με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto αξιοποίησε την τεχνολογία blockchain που είχε προταθεί το 1991 από τους Stuart Haber και W.Scott Stornetta που αποσκοπούσε στο να δημιουργήσει ένα αδιάβλητο σύστημα σήμανσης εγγράφων.

Το Bitcoin πρωτοεμφανίστηκε ως ψηφιακό νόμισμα τον Ιανουάριο του 2009, μετά από ανακοίνωση του μυθικού πλέον Satoshi Nakamoto, η αξία του ήταν κάτω από $0.01, ενώ σήμερα έχει περάσει τις $50,000. Tο bitcoin παρουσιάστηκε ως εναλλακτική λύση στο τραπεζικό σύστημα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης του 2008 καθώς δίνει την δυνατότητα στους κατόχους του να συναλλάσσονται απευθείας με διαφάνεια και ασφάλεια χωρίς την παρέμβαση τραπεζών και εκτός του ρυθμιστικού πλαισίου των κεντρικών τραπεζών. Τα Bitcoin παράγονται από πολύ ισχυρά υπολογιστικά συστήματα που καταναλώνουν ενέργεια σε ετησία βάση πολλαπλάσια από το σύνολο της κατανάλωσης της Ελλάδας, για την “εξόρυξη” bitcoin απαιτείται σε ετήσια βάση σχεδόν η ίδια ενέργεια που καταναλώνεται για την εξόρυξη και επεξεργασία χρυσού. Μετά την απαγόρευση παραγωγής bitcoin από την Κίνα τον Μαϊο του 2021, το 35% παράγεται στις ΗΠΑ, κυρίως στο Τέξας και το 18% στο Καζακστάν.

Ο “δημιουργός” του bitcoin προσφέρει ένα εναλλακτικό σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών που λόγο της κρυπτογραφίας και του αποκεντρωμένου τρόπου διαχείρισης και παραγωγής του είναι ασφαλές και έχει λειτουργίες παρόμοιες με μια τράπεζα, δηλαδή έχει δημόσιο ψηφιακό κλειδί που είναι το ισοδύναμο του τραπεζικού λογαριασμού και ένα ιδιωτικό κλειδί που είναι το ισοδύναμο του κωδικού που έχουμε για τα ATM. Αν και αυτή η περιγραφή είναι υπεραπλουστευμένη, στόχος είναι να δείξει ότι το σχέδιο του Satoshi Nakamoto είναι να υποκαταστήσει το τραπεζικό σύστημα. Ο “δημιουργός” του bitcoin εμπνέεται από ουτοπικές “άναρχο-φιλελεύθερες” αρχές που συναντάμε και στους δημιουργούς του ιντερνέτ, ωστόσο η ιστορική εξέλιξη του ιντερνέτ οδήγησε στον καπιταλισμό της παρακολούθησης σε αντίθεση με τις αρχικές ουτοπίες, μια αντίστοιχη πορεία πολύ πιθανόν να έχουν και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν οδηγήσει σε σημαντική ανακατανομή πλούτου προς όφελος νέων επιχειρηματιών με γνώσεις στις τεχνολογίες του ίντερνετ. Αν και η αγορά των κρυπτονομισμάτων παραμένει ευμετάβλητη, πλέον επενδύουν συστηματικά σ’αυτήν μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες, συμβάλλοντας στην ευρύτερη αποδοχή τους.

Κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις μελετούν συστηματικά την τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα. Διατυπώνουν επίσης προτάσεις για ρύθμιση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων όπως και την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι στις χώρες με δημοκρατικό πολίτευμα συχνά η νομική ρύθμιση υστερεί της τεχνολογικής εξέλιξης, υπάρχει ο φόβος ότι οι πολύ μεγάλες πολυεθνικές, όπως πχ. το Facebook, η Amazon, κλπ, θα καταφέρουν να ελέγξουν την αγορά κρυπτονομισμάτων. Αν και σήμερα όλα τα κρυπτονομίσματα έχουν συνολική αξία περίπου δύο τρις δολάρια και αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό των χρηματοοικονομικών προϊόντων, είναι πιθανό η συνολική αξία των κρυπτονομισμάτων την επόμενη δεκαετία να φτάσει το 30% της συνολικής αγοράς του χρήματος. Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον. Βέβαια, τότε η αγορά των κρυπτονομισμάτων θα είναι μια πολύ ισχυρή αγορά που δύσκολα θα ρυθμίζεται. Προτάσεις που ήδη συζητιούνται για διάσπαση των εταιρειών όπως πχ. το Facebook, η Amazon, κλπ, σε πολύ μικρότερες, που θα είναι τεχνικά ανοιχτές στον ανταγωνισμό θα διαμορφώσουν ευνοϊκότερο πλαίσιο και για ρύθμιση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Οι ΗΠΑ έχουν παράδοση στις αντιμονοπωλιακές ρυθμίσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και των ανοιχτών αγορών στην ψηφιακή εποχή. Εάν δεν υπάρξει πολιτική βούληση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ρυθμιστούν έγκαιρα, αποτελεσματικά και με σύγχρονο τρόπο αυτές οι νέες αγορές, μπορεί να οδηγήσουν σε μια δυστοπία χειρότερη από αυτή που βιώνουμε σήμερα με τα κοινωνικά δίκτυα.

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ: tanea.gr

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.