Στο πλαίσιο υλοποίησης του πρώτου πιλοτικού σεναρίου στο ευρωπαϊκό έργο “YourDataStories” εξετάζονται συνδυαστικά τα ανοιχτά δεδομένα σε επιλεγμένα έργα του ΕΣΠΑ όπως αυτά δημοσιοποιούνται στο ιστοχώρο του ΕΣΠΑ (www.anaptyxi.gov.gr) και στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ( .

Στόχος του σεναρίου είναι να παρέχει ολοκληρωμένη και στοχευμένη πληροφόρηση στους πολίτες, στους δημόσιους λειτουργούς και στους επαγγελματίες καθώς και να αποτελέσει μια βάση για την διασύνδεση της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ με τα σημαντικά κρατικά πληροφοριακά συστήματα.

Για παράδειγμα, για το έργο «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της Περιφέρειας Κρήτης» με πρϋπολογισμό 20.043.868 €, βρέθηκαν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ συνολικά 429 αποφάσεις, με 83 από αυτές να είναι οικονομικού περιεχομένου συνολικού ποσού 16.838.760,27 €. Μετά από ενδελεχή έρευνα βρέθηκε πως το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ καταχώρησε λανθασμένα 51 Πληρωμές ως ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ με αποτέλεσμα να μην είναι μηχαναγνώσιμα τα ποσά και οι ανάδοχοι των αποφάσεων αυτών1.

Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί με μικρή προσπάθεια και μηδενικό κόστος εάν κάθε φορέας είναι υποχρεωμένος, αφενός να καταχωρεί στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ τον κωδικό ΟΠΣ του έργου και αφετέρου σε κάθε δαπάνη ΕΣΠΑ να ελέγχεται η ορθή καταχώρηση της απόφασης πληρωμής και να συμφωνεί το μερικό και ολικό χρηματικό υπόλοιπο στα δύο συστήματα (ΕΡΓΟΡΑΜΑ και ΔΙΑΥΓΕΙΑ).

Τεχνολογική βάση

Το έργο βασίζεται στην τεχνολογία των ανοιχτών δεδομένων που ξεκίνησε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας www.publicspending.net και του www.LinkedEconomy.org.

Ευκαιρία συμμετοχής

Στα Focus Groups των δυνητικών χρηστών που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη συμμετείχαν φορείς όπως ο Επιθεωρητής Δ.Δ., το ΣΔΟΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη, το ΣΕΕΔ, η ΕΑΔΗΣΣΥ, εκπρόσωποι τεχνικών εταιρειών και επιχειρήσεις.

Εντός του Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί η δεύτερη φάση των Focus Groups κατά την οποία θα συζητηθούν οι προτάσεις των δυνητικών χρηστών για την εξέλιξη της εφαρμογής που αναπτύσσεται στο YourDataStories.

Σύντομη περιγραφή του YourDataStories

Το έργο “YourDataStories” (YDS) (http://yourdatastories.eu/) αφορά στην δημιουργία μιας πλατφόρμας η οποία θα καθιστά δυνατή την αξιοποίηση σύνθετων οικονομικών δεδομένων τόσο από τους επαγγελματίες (πχ δημοσιογράφους) όσο και από τους πολίτες. Προτεραιότητα δίνεται στα ανοιχτά δεδομένα που αφορούν την πορεία του δημόσιου χρήματος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μοχλός διαφάνειας και καινοτομίας.

Εταίροι του έργου είναι από την Ελλάδα το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, η Athens Technology Center SA, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Εταίροι από την Ευρώπη είναι η TenForce BVBA (Belgium), η Deutsche Welle (Germany), το National University of Ireland, Galway (Ireland) και το Stichting European Journalism Centre (Netherlands).

1 Δείτε για παράδειγμα εδώ. Οι σχετικές αποφάσεις εδώ.

Πηγή: https://opendata.ellak.gr

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.