Από την συνέντευξη του κ.Γκέιτς στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο “απλοϊκός” τρόπος που αντιμετωπίζει το ανοιχτό λογισμικό, διαλέγει απευθυνόμενος στο ευρύ κοινό μια απλουστευτική προσέγγιση που στην ουσία αμφισβητεί την εθελοντική προσφορά εκατομμυρίων προγραμματιστών από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στην ανάπτυξη χιλιάδων εφαρμογών ανοιχτού λογισμικού, πολλές από τις οποίες είναι πολύ καλύτερες από τα προϊόντα της Microsoft ακόμα και στις ειδικές τιμές που προσφέρει η Microsoft για τους “άπορους”…

Προφανώς αυτό που θέλει να περάσει είναι, μην συμμετέχετε στην ανάπτυξη έργων ανοιχτού λογισμικού αφού δεν σας πληρώνει κανένας, είναι παράλογο. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας της Microsoft, ότι εάν μια επιχείρηση οποιοσδήποτε από εμάς μάθει να εργάζεται σε μια πλατφόρμα λογισμικού, πχ της Microsoft και όχι ανοιχτού λογισμικού, διασφαλίζει τα πελώρια κέρδη της Microsfot. Αυτό τον πολύ “έξυπνο” συλλογισμό δέχτηκε και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και αποφάσισε να κυρωθεί με νόμο μια μονοπωλιακού χαρακτήρα εμπορική συμφωνία που κλειδώνει το εκπαιδευτικό σύστημα και την δημόσια διοίκηση στα προϊόντα της Microsoft…

Ο κ.Γκέιτς απο το 1976 όταν ακόμα η “Micro-soft” έκανε τα πρώτα της βήματα αναγνώρισε το βασικό πρόβλημα του επιχειρηματικού μοντέλου( η ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε στις 3 Φεβρουαρίου του 1976 –
http://www.blinkenlights.com/classiccmp/gateswhine.html περιέγραφε πολύ συνοπτικά το πρόβλημα…) ήταν το πως να συλλέγει σε τακτά χρονικά διαστήματα διακαιώματα από τους χρήστες του λογισμικού του, η επιλογή της IBM* και οι στρατηγικού χαρακτήρα μονοπωλιακές κινήσεις τις Microsoft στην συνέχεια του διασφάλισαν το 90% στην παγκόσμιας αγορά προσωπικών υπολογιστών, που σήμερα αριθμεί 1.000.000.000 υπολογιστές**, ελπίδα όλων μας είναι ότι το επόμενο δισεκατομμύριο υπολογιστές θα χρησιμοποιεί κατά 90% ανοιχτό λογισμικό και θα κοστίζει 200-500 ευρώ. Οι πρώτες ενδείξεις αλλαγής παραδείγματος είναι ήδη εδώ….

*A profile on computer pioneer Gary Kildall and the important contributions he made to the PC industry including the true story on how IBM ended up using MS-DOS rather than CP/M.

**How next billion will shape net, Internet law professor Michael Geist looks at what doubling the number of users will mean to the net.

Από admin

2 σχόλια στο “Η άποψη του κ.Γκέιτς για το ανοιχτό λογισμικό…”
  1. Νόμιζα απλώς το κράτος είχε υπογράψει και άλλη σύμβαση για αρκετά χρόνια, όχι ότι δεν θα επιτρέπεται από νόμο να χρησιμοποιηθεί το ελεύθερο λογισμικό. GPL/cc-by-sa

  2. Καλώς επικαλείται και αναζητά λύσεις ο Γκέιτς και κάθε Γκέιτς, συνετά και εγώ ως επιχειρηματίας το ίδιο να έπραττα. Το ζήτημα είναι πως κάθε πολίτης,εργαζόμενος, φοιτητής, μαθητής αλλά κυρίως οι υπεύθυνοι διαχείρησης λογισμικού κάθε φορέα, επέλεξαν και συναίνεσαν σε αντίστοιχες αποφάσεις μονοπωλιακού τύπου.
    Όσο ήμουν φοιτήτρια πέρασε αυτό το σύστημα και υποχρεωτικά χρησιμοποιούσαμε μόνο προϊόντα της Microsoft.
    Δυστυχώς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ακόμα πολλοί αποδέκτες τέτοιας ενημέρωσης ώστε να αντιδρούν, απαξιώνεται η πληροφορία τεχνογνωσίας και χρήσης ελεύθερων αγαθών. Παρότι υπάρχει αυξημένη δυναμικής στη χρήση η/υ.

    Το πιο ελεύθερο μέσο απαιτούν να μπει σε οικονομικούς περιορισμούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.