Στην κρίσιμη αυτή περίοδο μια ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη με κορμό τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία αποτελεί εγγύηση για τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, την εθνική συνεννόηση, την πολιτική σταθερότητα, την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία, στο πολιτικό σύστημα και την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας στον πυρήνα ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε, απέτυχε παταγωδώς να κυβερνήσει τον τόπο γιατί απέναντι σ’ αυτές τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, προέταξε τον λαϊκισμό, τον πολιτικό αμοραλισμό, τον εθνικό διχασμό, τον ευρωσκεπτικισμό, τον κρατισμό, τον κομματισμό, την πελατοκρατία. Με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του και με το λόμπυ της δραχμής σε νευραλγικά κυβερνητικά πόστα, η Ελλάδα έφτασε στην άτυπη χρεοκοπία, με κλειστές τράπεζες, με ουρές στα ΑΤΜ, με λουκέτα σε επιχειρήσεις, με νέο κύμα απολύσεων, με 60 δις. ευρώ επιπρόσθετο δημοσιονομικό κόστος και στο κατώφλι της εξόδου από το ευρώ.

Η Ελλάδα έπρεπε να απωλέσει πόρους και δυνατότητες, να επιστρέψει στην ύφεση, να εξαντλήσει τα τελευταία αποθέματα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, για να αναγκαστεί ο Αλέξης Τσίπρας να συνειδητοποιήσει τα αδιέξοδα της πολιτικής του και να υπογράψει ένα τρίτο πολύ πιο επώδυνο μνημόνιο. Όλοι αυτοί οι έξι μήνες ήταν στρωμένοι με ψέματα, με πράξεις που δίχασαν το λαό, με αποκορύφωμα το ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα, το οποίο ανέβασε αντί να κατεβάσει το βαθμό δυσκολίας της διαπραγμάτευσης.

Μαζί όμως με τη χρεοκοπία της χώρας, χρεοκόπησε και η νεοκομμουνιστική και κινηματική αριστερά, η οποία λόγω της κρίσης και της τρωθείσας αξιοπιστίας των παλαιών πολιτικών δυνάμεων, απέκτησε δύναμη αναντίστοιχη με τις ιδέες της, υιοθετώντας πολιτικές και στρατηγικές ασύμβατες με τους κανόνες αλλά και με τα δημοκρατικά και κοινωνικά κεκτημένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σφοδρή σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με την πραγματικότητα, που οδήγησε στη διάσπαση του και στη συνεχή αποψίλωση του, δημιουργεί νέες ευνοϊκές συνθήκες για την επανασυσπείρωση των ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού φορέα.

Υπηρετώντας τα τελευταία τρία χρόνια το σκοπό αυτό, δηλώσαμε παρόντες και παρούσες σε όλα τα εγχειρήματα σύγκλισης και ανανέωσης του χώρου, υποστηρίζοντας πολλοί από εμάς την ΕΛΙΑ στις ευρωεκλογές, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, καθώς και το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη στις εθνικές εκλογές, ανταποκρινόμενοι στη μοναδική πρόταση για ενότητα της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς.

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν, κατέστησαν φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ εάν δεν μετεξελιχθεί και παραμείνει στη σημερινή του μορφή, δεν μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις κρίσιμες εξελίξεις και να αποτελέσει ξανά ισχυρή πολιτική δύναμη. Όμως, η υπέρβαση του παλιού και η γέννηση του καινούργιου δεν θα επιτευχθεί ούτε με παρθενογενέσεις, ούτε από μεσσίες, αλλά με σεβασμό στις πολιτικές δυνάμεις που αγωνίστηκαν τα τελευταία χρόνια για την επιβίωση της χώρας με δυσανάλογο πολιτικό κόστος. Εξάλλου, η ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με αποκλεισμό του σημερινού ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και μόνο από το ΠΑΣΟΚ. Με αυτή τη διπλή πραγματικότητα, που δεν είναι διαπραγματεύσιμη, πρέπει να συμφιλιωθούν όλοι όσοι έχουν τη φιλοδοξία να συμβάλουν στην υπόθεση αυτή.
Σε αυτόν το δρόμο καλούμαστε να πορευτούμε ενωτικά, ισότιμα και δημοκρατικά, χωρίς άσκοπες αμφισβητήσεις και προσωπικές στρατηγικές. Η κρισιμότητα των επόμενων εκλογών δεν αφήνει περιθώρια για ενδοιασμούς και άλλες καθυστερήσεις. Δεν μας περισσεύει ο χρόνος, δεν περισσεύει κανείς. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η ενίσχυση της Κεντροαριστεράς. Χωρίς ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη θα επικρατήσει η διχαστική πόλωση που ήδη εκτρέφει τον αριστερό λαϊκισμό και τον δεξιό νεοσυντηρητισμό, θα αναβιώσει το πελατειακό κράτος και ο κομματικός συνδικαλισμός, δηλαδή ακριβώς οι παθογένειες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η παρουσία στο πολιτικό προσκήνιο των δυνάμεων που στηρίζουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην οικονομία, στην κοινωνία. Των δυνάμεων που μπορούν να καταπολεμήσουν τις κοινωνικές ανισότητες με αλληλεγγύη και με εφικτές πολιτικές, αποφεύγοντας παροχολογίες και ψεύτικες υποσχέσεις. Των δυνάμεων που μπορούν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης στηριγμένο στις αρχές της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης, αναδιανομής και αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές, της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικολογίας. Των δυνάμεων που υπερασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, την περιεκτική δημοκρατία, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή.

Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Θέλουμε να συσπειρώσουμε όσους μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση και στα μνημόνια. Θέλουμε μαζί τους να αλλάξουμε την κοινωνία με όρους ισονομίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης, να ενισχύσουμε την αριστεία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις που κρατούν την παιδεία καθηλωμένη και που κλονίζουν το σύστημα υγείας. Να διασφαλίσουμε την επαναφορά της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ισχυρό, ισότιμο, ενεργό κράτος μέλος και να συμβάλλουμε έτσι στην προσπάθεια να διαμορφώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα νέο μείγμα μακροοικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής υπέρβασης της κρίσης απέναντι στις αδιέξοδες συντηρητικές πολιτικές. Να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να απασχοληθούν δημιουργικά στην πατρίδα μας, σε νέες θέσεις εργασίας, που θα αξιοποιούν το ταλέντο και τα επιστημονικά και επαγγελματικά τους εφόδια.

Η ουσιαστική μεταρρύθμιση της κοινωνίας και της οικονομίας μπορεί να γίνει μόνο με όρους ανοικτότητας, διαφάνειας και συμμετοχής. Θέλουμε και μπορούμε να υλοποιήσουμε την ανοικτή διακυβέρνηση, την συμμετοχική και περιεκτική δημοκρατία και την διαφάνεια στη δράση. Όχι μόνο για τη δημόσιας διοίκηση, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα που συναλλάσσεται με αυτήν. Σε μια εποχή που η πρόσβαση στο διαδίκτυο και στην πληροφορία αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή, δεν μπορούμε παρά να απαιτούμε την ανοικτή πρόσβαση στην τεχνολογία και στην πληροφορία. Διεκδικούμε το δικαίωμα να έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία που παράγεται με χρήματα του φορολογούμενου. Διεκδικούμε την ανοιχτότητα που συμβάλει στην καινοτομία, στην απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού και στην βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. Διεκδικούμε το δικαίωμα στο ανοικτό, γιατί αυτό, στην κοινωνία της πληροφορίας, ταυτίζεται με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, συγκρότησαν για τις επερχόμενες εκλογές τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ως πλαίσιο εκλογικής συνεργασίας χωρίς να καταλύεται προς το παρόν η αυτοτέλεια και ο διακριτός ρόλος των κομμάτων και των κινήσεων που θα συμμετέχουν, αλλά και δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα αυτοοργάνωσης και συμμετοχής σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη με τη δημιουργία Επιτροπών σε όλη τη χώρα.

Εξασφαλίζοντας παράλληλα, σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης και λειτουργίας, τις δημοκρατικές διαδικασίες, την αντιπροσωπευτικότητα, τη συλλογικότητα και την ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα, ανοίγοντας τον δρόμο για πολιτική ενεργοποίηση των νεότερων γενεών.

Η συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη συμμετοχή κινήσεων πολιτών και ανένταχτων δυνάμεων και στελεχών του ευρύτερου χώρου , αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα για τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την εκλογική ενίσχυση της Κεντροαριστεράς, έτσι ώστε να μπορεί να προωθήσει τη συγκρότηση κυβέρνησης με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των φιλοευρωπαϊκών-μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και να συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση.

Όταν εξασφαλιστεί η πολιτική-κυβερνητική σταθερότητα, οι συνιστώσες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα πρέπει να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την οργάνωση του ιδρυτικού συνεδρίου που θα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου φορέα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

Ένα ιδρυτικό συνέδριο ενότητας, ανανέωσης και προοπτικής, που με τη συμμετοχή κομμάτων, κινήσεων, προσωπικοτήτων του χώρου θα καθορίσει τις ιδεολογικές και πολιτικές συντεταγμένες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και θα διαμορφώσει ένα νέο δημοκρατικό συμμετοχικό μοντέλο κομματικής οργάνωσης και λειτουργίας, απορρίπτοντας κάθε είδους αρχηγισμό που παραπέμπει σε καταδικασμένες παλαιοκομματικές πρακτικές του παρελθόντος.

Η προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή:

Παύλος Αθανασόπουλος, Τάκης Αναστόπουλος, Δανάη Αντωνάκου, Μιχάλης Αρτεμάκης, Γιώργος Βερνίκος, Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Αλέξανδρα Δαλιάνη, Νίκος Διακουλάκης, Ρούλης Εδιάρογλου, Γιάννης Ευλογημένος, Ίρις Ζαχμανίδου, Τάκης Ιωακειμίδης, Πέτρος Καβάσαλης, Γιάννης Καλογήρου, Σωτήρης Κατσέλος, Θόδωρος Καρούνος, Δημήτρης Μερεντίτης, Λίλιαν Μήτρου, Αλέξανδρος Μοντιάνο, Χρήστος Μπούρας, Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Γιώργος Πιέρρος, Μαρίνα Πετρέλλη, Χρήστος Σεβαστιάδης, Μάνος Σιφονιός, Δημήτρης Σκάλκος, Γιάννης Τούντας, Λία Τσακαλιά, Μιχάλης Χάλαρης, Κώστας Χλωμούδης.

 

https://socialdemogr.wordpress.com/

Από admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.