Μέσα στο 2013 μάθαμε για δεκάδες σκάνδαλα διαφθοράς και προφανώς υπάρχουν δεκάδες άλλα μικρά και μεγάλα σκάνδαλα που αγνοούμε, στην κεντρική κυβέρνηση, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα πανεπιστήμια, κλπ…

Γιατί ενώ είμαστε μια αναπτυγμένη χώρα έχουμε διαφθορά πιο κοντά στον τρίτο κόσμο; 

Το πιο βασικό πρόβλημα, που ακυρώνει και τις καλύτερες προθέσεις, είναι η αδιαφάνεια στην άσκηση της κάθε εξουσίας.

Ενώ ως χώρα έχουμε αποδεχθεί και συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την ανοιχτή διακυβέρνηση( OGP – http://www.opengovpartnership.org/) ουσιαστικά δεν εφαρμόζουμε καμία από τις αρχές που προβλέπει η ιδρυτική διακήρυξη του OGP, εκτός από το Πρόγραμμα Διαύγεια.

Η κυβέρνηση δεν διδάσκεται από τα λάθη της προηγούμενης και αντί να υιοθετήσει το http://www.opengov.gr/ και να το βελτιώσει* συνεχίζει να διορίζει αναξιοκρατικά κομματικά στελέχη σε θέσεις ευθύνης.

Είναι ενθαρρυντικό ότι η σχέση μας την ευρωπαϊκή ένωση έχει επιτρέψει σε ορισμένους θεσμούς να λειτουργούν σχετικά αυτόνομα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες για κομματικοποίηση των πάντων ακόμα και με κόμμα της αριστεράς στην κυβέρνηση, για να μην ξεχνάμε και το 4-2-1.

Η μόνη λύση είναι να υιοθετήσουμε χωρίς προσχήματα, σε όλα τα επίπεδα εξουσίας, κεντρικό, τοπικό & ιδιωτικής οικονομίας τις αντίστοιχες αρχές ανοιχτής διακυβέρνησης.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.